Houten vloer leggen

Fairwood heeft verschillende manieren om u bij te staan bij het leggen van een houten vloer.

Hoe wordt de houten vloer gelegd ?

Allereerst moet u de volgende keuze gaan maken:

  • Zwevend leggen van de houten vloer
  • Lijmen van de houten vloer

Zwevend leggen houten vloer

Bij zwevend leggen worden de planken stuk voor stuk in elkaar getikt. Fairwood adviseert u om slechts een druppeltje lijm te gebruiken om de kopse kanten van planken te verbinden. Het in de mes- en groef verbinding lijmen van een zwevende houten vloer raden wij af.

houten vloeren leggen

Na het zwevend leggen van de houten vloer vervangt u de houten blokjes die u langs de wanden heeft gelegd voor spanveren. Deze wandklemmen houden de houten vloer op spanning. De spanveren staan echter wel toe dat de houten vloer de natuurlijke neiging om te werken mag vertonen.

Bij massieve planken in uw houten vloer mag deze methode slechts gebruikt worden bij een plankbreedte tot 20 cm en een breedte van de woonkamer van ca. 7 meter. Bij  een lamelparket houten vloer hoeft u zich niet aan deze richtlijnen te houden. 

Houten vloer lijmen

Met lijmen van een houten vloer bedoelen wij het vol verlijmen van de onderkanten van de planken op de ondervloer.

Bij het lijmen van de houten vloer moet de volgende keuze worden gemaakt:

  • Lijmen van de planken op een vooraf aangebrachte ondervloer
  • Rechtstreeks lijmen van de planken op een goed vlakke en voldoende sterke cemente dekvloer

Of uw houten vloer rechtstreeks kan worden gelijmd op de dekvloer hangt af van de conditie van deze dekvloer. Wij raden het sterk aan om slechts een vakman deze keuze te laten maken.

Indien het rechtstreeks lijmen niet tot de mogelijkheid behoort wordt er eerst een ondervloer (tussenvloer) gelegd. Meestal betreft het hier platen van spaanplaat. De planken van uw houten vloer worden vervolgens vol verlijmd op deze tussenvloer en tevens nog blindvernageld.

Bij deze meest degelijke methode zult u geen holle plekken horen als de houten vloer gelegd is. Dit kan wel het geval zijn bij rechtstreeks lijmen.

Ook is dit de enige methode voor het lijmen van een houten vloer zonder vellingkant. Voorbeelden van deze houten vloeren zijn planken vloeren zonder naadjes en visgraatvloeren zonder vellingkanten. 

Wie gaat de houten vloer leggen ?

  • Houten vloer zelf leggen
  • Houten vloer laten leggen door parketlegger

Houten vloer zelf leggen

Indien u de houten vloer zelf gaat leggen, raden wij aan om te kiezen voor het zwevend leggen van de houten vloer. Deze legmethode kan door iedere redelijk handige doe-het-zelver worden gedaan.

Fairwood geeft u bij de bestelling uitgebreide tips en legbeschrijvingen voor het leggen van de houten vloer mee. Ook mag u na het leggen een boenmachine lenen om de houten vloer in een (kleur)olie te zetten. Ook kunt u uitgebreide tips voor het leggen van de houten vloer vinden op de hiernaast getoonde websites.

Houten vloer laten leggen door parketlegger

Wilt u de houten vloer gelijmd laten leggen of heeft u geen tijd om de houten vloer zelf te leggen, kunnen wij u verwijzen naar ons netwerk van vakbekwame parketleggers.

Deze parketleggers zijn verspreid over Nederland woonachtig en kunnen daarom ook bij u in de regio een houten vloer van Fairwood leggen.