Houten vloer soorten

Er zijn verschillende soorten houten vloeren. Niet alleen op basis van de verschillende houtsoorten waarvan een houten vloer kan worden gemaakt.

grenen houten vloer

Welke soorten houten vloer ?

Het volgende onderscheid wordt gemaakt in de houten vloeren branche:

  • Houten vloeren die worden gelegd in wildverband = Plankenvloeren
  • Houten vloeren die worden gelegd volgens een patroon = Parket

Plankenvloeren houten vloer

Bij plankenvloeren is er geen sprake van een houten vloer met allemaal dezelfde planken. De houten vloer wordt gelegd van planken van verschillende lengtes.

Deze planken worden plank voor plank van de stapel genomen en willekeurig in de houten vloer gelegd. Het verband van de planken is niet vooraf bepaald waardoor deze houten vloer een houten vloer in wildverband wordt genoemd.

Natuurlijk is het niet helemaal waar dat de planken helemaal willekeurig van de stapel worden gepakt. Het blijft raadzaam te kijken of u de betreffende plank op deze plaats in uw houten vloer wilt hebben.

Mocht u bijvoorbeeld in een plank de noest aan de grote kant vinden dan legt u hem vanzelfsprekend niet midden in de kamer. U kunt deze plank namelijk ook gebruiken voor het zagen van korte plankjes in hoekjes. Ook kunt u de noest uit deze plank van uw houten vloer korten. Fairwood houdt bij het bepalen van de juiste hoeveelheid te kopen hout reeds rekening met een zaagverlies van 5%.  

houten vloeren leggen

Per houtsoort kunt u bij plankenvloeren kiezen uit de door u gewenste breedtemaat van de planken voor de houten vloer.  Heel geliefd hierbij is de breedtemaat 18 cm.

Bij planken van 18 cm heeft u vaak de juiste verhouding met lengtematen van 180 cm - 260 cm. Veel van de door Fairwood geleverde planken voor uw houten vloer hebben deze lengtematen, waardoor 18 cm een prima breedtemaat is.

Planken met een breedtemaat van 18 cm zijn tevens zowel geschikt om zwevend te worden gelegd als verlijmd.

Parket houten vloer

Wanneer we spreken over een parket houten vloer gaat het over zogenaamde patroonvloeren.

De houten vloer wordt gelegd volgens een vooraf gekozen legpatroon.

Niet de houtsoort, niet de houtstructuur, niet de afwerking maar dit legpatroon bepaald de uitstraling van een parket houten vloer.

eiken visgraatparket

Bekende vormen van parket (patroonvloeren) zijn:

  • Visgraatparket houten vloer
  • Hongaarsepuntparket houten vloer
  • Hollandpatroonparket houten vloer
  • Strokenparket houten vloer
  • Mozaiekparket houten vloer
  • Versaillesparket houten vloer

Vroeger werden bovenstaande houten vloeren alleen gelegd van smalle dunne noestvrije plankjes. Deze plankjes werden stuk voor op een vooraf aangebrachte ondervloer gelijmd en geschoten.

De houten vloer werd herhaaldelijk tussentijds geschuurd en de gaatjes van de spijkertjes werden gestopt zodat deze nog nauwelijks zichtbaar zijn. De houten vloer was glad en zonder vellingkanten, zodat de visgraatparket vloer een eenheid vormde en geen nadruk werd gelegd op de diverse plankjes van de houten vloer.

Vaak werd er naast de wanden van de kamer een zogenaamde band en bies gelegd. De patroonvloer werd a.h.w. afgekaderd.

Tegenwoordig verheugt deze vorm van houten vloer zich weer over een toenemend aantal belangstellenden.

Toch worden er tegenwoordig ook een groot aantal visgraatparket houten vloeren gelegd met afwijkende afmetingen. Bijvoorbeeld heel breed visgraatparket. Ook zien we steeds vaker klanten die juist kiezen voor visgraatparket van verouderde planken met noesten. 

Omdat er veel visgraatparket houten vloeren worden gelegd op vloerverwarming wordt er niet meer automatisch gekozen voor een lakafwerking, maar voor een geoliede visgraat houten vloer.

Een interessante verandering voor het leggen van een visgraatparket houten vloer is het feit dat visgraatparket nu ook beschikbaar is in de vorm van lamelparket.

De lamelparket plankjes kunnen rechtstreeks worden verlijmd op de zand-cemente dekvloer. Dit betekent een aanzienlijke besparing in zowel legkosten van de houten vloer als producten die nodig zijn om de houten vloer te leggen.

Budgetair zijn deze visgraat houten vloeren zo scherp geprijsd dat ze qua prijs kunnen wedijveren met plankenvloeren.

Wel is het zo dat een visgraatparket houten vloer die bestaat uit lamelparket planken en rechtstreeks wordt verlijmd op het beton niet kan worden geniet. Dit heeft als consequentie dat deze visgraatparket houten vloer het best kan worden gelegd met een vellingkant.